http://www.beszed.hu

Mutizmus

2007. 11. 20. 00:00
Cimkék: mutizmus, beszédhiba, beszédzavar, beszédfogyatékosság,
A cikk értéke:

Mutizmus - elektív mutizmus

Meghatározás, tünetek

Mutizmus meghatározása

Az alkalmazkodó viselkedés zavara. A mutizmus némaságot jelent. Mutizmus során a beszédszervek épek, de súlyos viselkedéses gátlás (neurotikus zavar) alakul ki, és a gyermek nem beszél. Általában ezek a gyermeke jó képességűek, de különböző szituációkban, különböző személyekkel kapcsolatban nem szólalnak meg, a gátlást nem tudják leküzdeni, aminek komoly pszichés okai vannak.

Az elektív mutizmus (választott némaság) meghatározása

Az elektív mutizmus a szocializáció jellegzetesen gyermek és serdülőkorban kezdődő zavarainak csoportjába tartozik. Markáns, emocionálisan meghatározott szelektivitás a beszédben, a gyermek bizonyos helyzetekben jó beszédképességről tesz tanúbizonyságot, míg más helyzetekben nem beszél. A zavar rendszerint társul jelentős személyiségvonásokkal, mint szorongás, visszahúzódás, (túl)érzékenység és ellenkezés. (BNO-10 szerint)

További jellemzők

Az ebben szenvedő gyermek visszautasítja a beszédet, kiválasztott személyekkel vagy helyzetben vagy időpontban kommunikál. A gyermek beszédprodukciója és beszédmegértése ép.

Leggyakrabban óvodáskorban, de ritkán az iskolába kerülés idején lép fel. A korábban már jól beszélő gyermek bizonyos helyzetekben vagy feltételek mellett nem beszél. A fellépő tünetnek nincs bevezető szakasza, hirtelen jelentkezik, általában előzmény nélkül. A gyermek dönti el, hogy kit vesz a kommunikációs körbe. A legsúlyosabb esetekben csak a szűk családdal tartja fenn a beszédkapcsolatot, de idegenek jelenlétében még családtagokkal sem. Enyhébb esetekben a gyermek a családtagokon kívül másokkal is kommunikál, de csak bizonyos helyszíneken és bizonyos személyekkel. Az elektív mutista gyermek következetesen "tartja" némaságát, ebből nem mozdítható ki, sem kéréssel, sem utasítással.
Az állapot kialaulása környezeti, pszichés eredetű, de az ártalmak csak azoknál a gyermekeknél váltanak ki tartós viselkedésváltozást, akiknél ezt alkati adottságok is elősegítik.

A mutizmus feltárásában és felismerésében a differenciáldiagnózis a megfelelő út.

Forrás:
Gyógypedagógiai alapismeretek, szerk.: Illyés Sándor, ELTE BGGyF, Budapest 2000.

Eddigi vélemények a cikkről:

 
peter1979
1

peter1979 - 2010. 01. 25. 14:23

A cikk jó, lényegre törő.
Felvetődött bennem a gondolat, hogy egy mutista gyerek milyen társas kapcsolat kialakítására képes, milyen felnőtt válhat belőle? Úgy tapasztaltam, hogy még a szerelem se képes kigyógyítani a betegségéből az ilyen embert.

Kapcsolódó oldal(ak)

 

Kapcsolódó könyv(ek)

Subosits István - `Szép szónak nem szegik szárnyát`

"Szép szónak nem szegik szárnyát"

Subosits István, Logopédiai kiadó,
Vassné dr. Kovács Emőke - A hadarás

A hadarás

Vassné dr. Kovács Emőke, Eötvös József Könyvkiadó, 2011
Még több...
 
↓ hirdetés ↓
impresszum | adatvédelmi szabályzat | írjon nekünk | partnereink |